Masterhead

Takk for at du besøker politikkavisen.no. Fyll ut skjemaet under:

Navn/selskap:

E-post:

Overskrift:

Melding:

Grunnlovsmarkering på Alværn

 

To artikler fra 24. jun. og 2. jul.

.

Onsdag 2. juli: Søndag 29. juni var representanter fra Riksantikvaren tilstede da grunnlovsjubileet ble markert på storslått vis på Alværn gård i Sogn og Fjordane.
Alværn viste seg fra sin beste side i strålende sol for de omlag 300 gjestene som hadde tatt turen søndag ettermiddag. Markeringen var en del av grunnlovsjubileet 2014, og kastet lys over tidligere eier, eidsvollsmann Ole Elias Holck og den fantastiske eiendommen hans.

– Alværn ble fredet i 1923 og representerer noe som er typisk for Sogn og Fjordane; et flott embedsmannshus ved Sognefjorden med vakkert eksteriør og forseggjorte interiører med trekk fra barokk, rokokko og empirestil, fortalte Dagfinn Claudius, avdelingsdirektør hos Riksantikvaren.

Et viktig kulturminne i Sogn og Fjordane.

Hovedbygningen på Alværn er en flott rokokkobygning oppført i 1773. Den tilnærmet symmetriske terrassehagen mellom hovedbygningen og sjøen er ett av de få formfulle 1700-talls hageanleggene på nordre del av Vestlandet. Hagen har hatt utstyr som hagefigurer, solur, saluttkanoner, kjeglebane og lysthus.

Ole Elias Holck representerte Bergenhusiske infanteriregiment og tilhørte selvstendighetspartiet da han reiste til Eidsvoll i 1814. Holck var også historisk interessert, og medarbeider i det arkeologiske tidsskriftet Urda. Ole Elias Holck er skildret som en mann med selvstendige meninger og som hadde sine meningers mot. Dessuten var han åpenhjertig og rettsindig og beskrives som rask og livlig i tale og gjerning. Holck var relativt markant og aktiv i grunnlovsarbeidet på Eidsvoll.

Avdelingsdirektør hos Riksantikvaren, Dagfinn Claudius var tilstede, og takket Sogn og Fjordane fylkeskommune og eierne for et vellykket grunnlovsarrangement.

– Riksantikvaren ønsker å takke for et vel gjennomført og vellykket arrangement på Alværn. Fylkeskommunen og eierne av Alværn har gjort en fantastisk jobb. Som ledd i Grunnlovsmarkeringen har Riksantikvaren og fylkeskommunen prioritert Alværn særskilt med tilskuddsmidler og vi må fortsette å prioritere eiendommen til hovedbygningen er tilbake i full stand, avsluttet Claudius.


Les mer hos
Riksantikvaren

Her er en annen artikkel fra SFJ:

Tirsdag 24. juni: Sogn og Fjordane fylkeskommune inviterer saman med Høyanger kommune og Riksantikvaren til feiring av grunnlovsjubileet på futegarden Alværn i Lavik 29. juni. Stikkord er Ole Elias Holck, boklansering, utstilling, musikk og mat.

google-468x60a

Share This Post

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

selfad-writeart-b