Masterhead

Takk for at du besøker politikkavisen.no. Fyll ut skjemaet under:

Navn/selskap:

E-post:

Overskrift:

Melding:

Grunnlovsjubileet feires i Gamlebyen 15. august

 

Publisert 3. jul.

I 1814 ble Mossekonvensjonen signert og endelig godkjent i Gamlebyen i Fredrikstad. 15. august vil hendelsen markeres i Kommandantgården, stedet der denne signeringen fant sted.

Historien om Carl Johans ratifisering av Mossekonvensjonen 15. august 1814 blir ofte omtalt som en oversett historie. Ratifiseringen – den endelige signering av Mossekonvensjonen – skjedde i Kommandantgården i Gamlebyen, og er en viktig del av den nasjonale 1814 historien. Fredrikstad kommune vil markere denne begivenheten som skjedde for 200 år siden med teatertablåer, musikk, utstillinger og en åpen Kommandantgård i Gamlebyen om kvelden den 15. august.

Kommandantgården åpner sine dører for publikum, og med det invitere inn til å se og oppleve stedet der freds- og våpenhvileavtalen mellom Sverige og Norge ble undertegnet av Carl Johan. For anledningen blir det produsert en utstilling som viser portrett av Carl Johan samt kopi av konvensjonens signatursider.

Fredrikstad Museum har kveldsåpent for anledningen og byr på gratis inngang for alle som ønsker å se utstillingen.

– Fredrikstad under svensk okkupasjon 1814/1815″. Utstillingen retter et blikk mot tiden Fredrikstad var under svensk okkupasjon i etterkant av Carl Johans ratifisering av Mossekonvensjonen. Du vil her få unik innsikt i historien, samt se autentiske gjenstander fra tiden da Fredrikstad var under svensk okkupasjon i 1814/1815. Gjenstandene er lånt fra blant annet det svenske Armémuseum i Stockholm og Nordiska museet.

Teater, musikk og kunst: Studium Actoris vil i samarbeid med cubanske artister, den italienske teatertruppen Teatro du Mondi og Fredrikstads egne FredrikstadUngane, produsere en serie med tankevekkende og morsomme innslag bestående av teater, musikk og kunst. Tema er ”Tanker om frihet”. Innslagene kan oppleves flere steder i Gamlebyen.

I tillegg vil man kunne oppleve et nyskrevet teatertablå basert på hendelsene i Gamlebyen august 1814. Manuset er produsert av dramaturg Silje Waters, fjorårets vinner av Fredrikstad kommunes kulturstipend.

Gamlebyen vil med andre ord syde av liv denne sommerkvelden. I tillegg til flere aktiviteter og opplevelser for publikum får Fredrikstad og Gamlebyen besøk av 200 ungdommer som deltar i den internasjonale fredskonferansen i Moss som pågår på samme tid.

Markeringen er den siste delen av kommunens offisielle program for Grunnlovsjubileet.

Pressekontakt Grunnlovsjubileet i Fredrikstad.

Irene Østbø Kulturutvikler Fredrikstad kommune Ireost@fredrikstad.kommune.no 98828660.


Les mer hos
Fredrikstad.Kommune

google-468x60a

Share This Post

DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

selfad-writeart-b